Sportblessurepreventie

Sportblessurepreventie

Top 5 van meest voorkomende sportblessures:

  •       Knieblessure 21%
  •       Enkelblessure 13 %
  •       Schouderklachten 9 %
  •       Last van de benen 16 %
  •       Rug- en nekklachten

Gezonde voeten zijn essentieel voor een gezond lichaam

Zoals de fundering cruciaal is voor de stabiliteit van een gebouw, zo zijn je voeten de steun en basis voor je heupen, knieën, wervelkolom en hoofd, en alles daartussenin. Als je naar deze afzonderlijke lichaamsdelen kijkt zonder de voeten daarin te betrekken, dan sla je een essentiële gezondheidsfactor over.

Wat is BBRS, Basis Bio Regulatie Systeem

De meeste sportblessures, houdingsproblemen en pijnklachten hebben hun oorsprong in de voeten

In het beste geval wordt de hele voorvoet tussen kleine en grote teen gebruikt voor het creëren van stabiliteit en een ontspannen voetzool. 

Ruimte creëren in de fascia plantaris, de driehoekige peesplaat onder de voet, zorgt voor soepelheid in de hele voetzool.

Als deze basissteun ontbreekt, kan dat gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. 

Het kan leiden tot gespannen spieren in de billen, heupen en onderrug. Als de voetzolen flexibel zijn door veel natuurlijke bewegingen fungeren ze als een soort vering, ze zorgen dan voor veerkracht, soepele terugvering en schokdemping.

Na verloop van tijd kan de complexe structuur van de voeten verstijven en verharden, vooral door verstrakking van de bindweefselplaat, de fascia plantaris. Dit is te merken aan patronen zoals moeite hebben met hurken, stijfheid in o.a. de hamstrings (achterdijbeenspieren) of een peesplaatontsteking.

Verharding of inzakking van de voeten kan ook zorgen voor meer schokgolven in het bekken, dat zich dan in reactie daarop aanspant, wat weer kan doorwerken naar spanning in de buik, het middenrif, de schouders en de kaken.

Voeten spelen een cruciale rol in de sportblessurepreventie

Naast een ontspannen voetzool is een stabiel evenwicht tussen de linker en rechtervoet tevens noodzakelijk voor een goede lichaamshouding. Symmetrie moet in rust aanwezig zijn zodat de spieren en banden ontspannen, en links en rechts op de juiste lengte kunnen komen. Heb je geen symmetrie, zal je na een sportinspanning bijvoorbeeld spierpijn ondervinden en verhoog je de kans op een sportblessure.

Wat is de ideale lichaamshouding voor mij?

Heb je een sportblessure of een knieoperatie in het verleden gehad, is het altijd weer zoeken naar de juiste houding. 

Hoe vindt je de ideale houding? Het ligt in onze natuur om de symmetrie te herstellen, we kunnen met de spieren, bindweefsel, positie knie, stand heup, schouder compenseren. Echter op de lange termijn geeft dat zeer waarschijnlijk andere problemen.   

De vorm van het oor, is onze oorsprong. Het oor geeft de informatie over jouw unieke , specifieke lichaamshouding.

De buitenrand van het oor geeft bijvoorbeeld aan of je met een rechte of bollere ruggengraat in de ideale ontspannen lichaamshouding staat.

Bij een juiste lichaamshouding is de druk op beiden voeten goed verdeeld en zit het zwaartepunt in het bekken. 

De sterkte van de musculus pyramidalis of piramidevormige spier behorende tot de groep van de ventrale rechte buikspieren heeft hierin een belangrijke rol, wil je de verworven stabiliteit behouden.

    Waarom schouderklachten vanuit voeten kunnen komen?

     

    De zones van de voeten 

    Zone 1 is de belangrijkste zone, omdat daarin niet alleen verschillende organen liggen, maar ook de ruggengraat en het zenuwstelsel, de hypofyse en de hypothalamus (die de aanmaak van hormonen regelen), het hoofd, de voortplantingsorganen en de zonnevlecht (de solar plexus, een belangrijk zenuwknooppunt). 

    De grote teen is op zichzelf een volledige afspiegeling van het hoofd en wordt daarom ook ingedeeld in vijf zones.

    Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor jouw?

    De RecoveryCabin heeft een speciaal programma ontwikkeld “Sport & Fit” waarin meer aandacht is voor het bewegen ( sporten ) de genoemde lichaamscorrectie is onderdeel van het programma. 

    Maak hier uw afspraak of neem contact op voor de mogelijkheden.