Hoe gezonde darmen jouw energieker maken

De mens is een fructivoor of vruchteneter. Hoe meer vruchten je in je voedingspatroon verwerkt, hoe beter je darmen functioneren. Wij hebben geen enkele kenmerk van een carnivoor of vleeseter. Vleeseters hebben een kort darmstelsel, daardoor verteren ze snel en kennen een korte transittijd. Dit is de tijd tussen een maaltijd en de bijhorende ontlasting. 

Standaard kun je stellen je dient fit en energiek na een maaltijd te voelen, wordt je moe en langzaam na een maaltijd is het te belastend voor je systeem. 

Wat is BBRS, Basis Bio Regulatie Systeem

Wat is de invloed van het klimaat op onze darmen?

Het klimaat – een warm of kouder constitutiekenmerk – de plaats waar we leven – op een berg of in de stad  heeft eveneens invloed op ons voedingspatroon. Hoe kouder het klimaat hoe meer het lichaam behoefte heeft aan zwaarder verteerbaar voedsel.Hoe warmer het klimaat hoe meer lichter verteerbaar wenselijk is. Een Eskimo moet vlees (zeedieren) eten om zich warm te houden, echter de levensduur van een eskimo is veel korter. De meeste Indiërs eten vegetarisch, wel spicy, maar de temperatuur verschilt behoorlijk met het klimaat waar we de eskimo vinden. Hoe meer vlees we eten hoe meer we verbonden zijn met materie waardoor “ons loslaatproces” steeds meer vertraagd, onze stoelgang! 

De primaire functie van onze darmen is onze spijsvertering

Een gezonde darm bevat een enorme verzameling bacteriën, schimmels en parasieten. Volgens het Human Microbiome Project van de National Institutes of Health (NIH) bevat het lichaam van een volwassene gemiddeld één tot twee kilogram micro-organismen, waarvan de overgrote meerderheid in de darmen woont. Ons lichaam bestaat uit tien keer meer microben dan cellen en het totaal aantal genen van die microben is honderd keer groter dan het aantal menselijke genen. We zijn dus een ‘wereld in het klein’.

Zo’n anderhalve kilo verschillende (potentieel gezonde, maar ook ziekmakende) micro-organismen leven in harmonie samen in de darm en bewaken onze gezondheid minutieus: zo’n 80 tot 90 procent van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Een verstoorde darmflora wordt niet alleen gelinkt aan een verzwakte weerstand, allergie en auto-immuniteit, maar ook aan overgewicht, ontsteking, insulineresistentie, glucose-intolerantie, diabetes, candida schimmel en (darm)kanker.

Darmen zijn bovendien de spil van onze breinvitaliteit. Onze darmen communiceren 24/7 met ons brein: via immuun-boodschapperstoffen, neurotransmitters, korteketenvetzuren etc.. Zo hebben onze darmen een enorme vinger in de pap als het gaat om eetgedrag, stemming, emoties en denkvermogen.

Darmvervuiling en emoties

Een vervuilde darm heeft grote invloed op de gemoedstoestand en kan aanleiding geven tot depressieve neigingen of zelfs een depressie uitlokken. Een vervuilde darm produceert gifstoffen die via de bloedbanen door heel het lichaam worden verspreid. Zij prikkelen het uiteinde van talrijke zenuwen waardoor je erg nerveus en geprikkeld wordt. Je leeft dan in een constante toestand van vergiftiging en dat heeft invloed op het gevoelsleven. Om de concentratie van deze gifstoffen onder controle te houden, gaat het lichaam water en mineralen vasthouden, wat zwaarlijvigheid en een vertroebelde geest veroorzaakt. Het reinigen van de darm gaat dus veel verder dan alleen het fysieke aspect, de mens wordt tegelijkertijd emotioneel gereinigd. 

Factoren die de darmflora verstoren:

  • Stress, chronische stress.
  • Gebrek aan vezels in de voeding.
  • Te veel dierlijke eiwitten en vetten (vlees, zuivel).
  • Te veel geraffineerde koolhydraten en suikers.
  • Gebrek aan beweging, te veel sporten (overtraining, overbelasting).
  • Koemelk in plaats van borstvoeding, geboren zijn via keizersnede.
  • Blokkade tweede chakra, geen oude emoties durven loslaten 
  • Medicijnen: niet-steroïde ontstekingsremmers, aspirine, maagzuurremmers, orale anticonceptiva
  • Controle willen hebben, star zijn en blijven redeneren, perfectionisme. 
  • Te veel alcohol, alcoholisme.
  • Straling, chemotherapie, antibioticagebruik.
  • Milieu toxines, zware metalen, luchtvervuiling.

    Welke kenmerken van een darmverstoring zijn er nog meer?

    De verstoring van de emoties heeft volgens de chakra psychologie te maken met het tweede chakra, dat o.a. verantwoordelijk is voor delen van de bijnierfunctie, de werking van de darmen en delen van de nierfunctie. Het tweede chakra heeft met angst voor confrontaties te maken. Een confrontatie zorgt innerlijk voor hitte/warmte, deze warmte is cruciaal voor een goede spijsvertering. Blokkeer je bewust deze innerlijke impuls, dan ontstaat er een nieuw soort klimaat rondom de darmen. Dit heeft sterke invloed op onze darmflora. Omdat we de impuls bevriezen, omkapselen we de darmen met een kouder en stijver bindweefsel, waardoor de spieren die belangrijk zijn voor de optimale darmwerking verkrampen. Het gebruik van de Recovery Cabin zorgt voor de benodigde temperatuursverandering, waardoor we zien dat de communicatie tussen mensen veel directer en duidelijker wordt. 

    Loslaten hangt tevens samen met de long en dikke darm merdiaan. Als hier sprake is van disharmonie kan het zo zijn dat je uit je slaap wordt gehaald rond de klok van 05.00-07.00 uur. Als er een probleem zich bevind bij de dikke darm merdiaan of ontwaak je ongewild tussen 03.00-05.00 uur, is er sprake van een onbalans in de longmediaan.

    Geblokkeerde creativiteit, verslaafd aan gluten, tarwe, koolhydraten, (koolhydraten zijn zetmeel, suikers, lactose en vezels) alcohol, chocolade of verslaafd aan bepaalde of alle emoties.

    Fysieke klachten uiten zich meestal met problemen aan de onderste lendenwervels, slechtere doorbloeding van onderbuik en/of benen en in de meeste gevallen is de miltenergie (vrouwelijke energie)niet in harmonie. 

    Waarom de bodem invloed heeft op onze suikerbehoefte en darmflora

    De darm is de wortel van de “plant mens” (Chinees gezegde). Door het gebrek aan koolstof (stalmest, blad, plantenresten) en het gebruik van kunstmest verdwijnt een groot deel van de bodem-micro-organismen. Deze kunnen namelijk niet overleven zonder koolstof. Net als in onze darmen doen micro-organismen iets terug voor de ‘kost en inwoning’ die de bodem of onze darmen hen verschaffen. Op hun weg naar de plantenwortels nemen micro-organismen bijvoorbeeld mineralen en sporenelementen mee, zodat de plant die kan opnemen. In ruil voor deze noeste arbeid, schenkt de plant hen ‘gratis’ een groot deel van zijn suikers en eiwitten. Zo blijven ze allemaal gezond.

    Op het moment dat kunstmest zijn intrede doet in de grond (en de plant automatisch voedingsstoffen dichtbij heeft), wordt deze intense samenwerking doorbroken en gaan ze elkaar beconcurreren: de plant geeft zijn kostbare voedingsstoffen niet meer gratis weg en gebruikt deze voor zijn eigen (snelle) groei. De micro-organismen op hun beurt voeren geen voedingsstoffen meer aan voor de plant. De samenwerking is immers niet langer zinvol. Ook wij ‘schenken’ onze darmbacteriën zo’n 40 procent van alle vezels (als we die eten tenminste) die wij niet kunnen verteren, maar die juist een feestmaal zijn voor onze darmbacteriën ! In ruil daarvoor maken zij bijvoorbeeld volop korteketenvetzuren aan, stoffen die bepalend lijken te zijn voor gezonde immuunreacties en het voorkomen of verminderen van laaggradige ontstekingen. 

    Snelle kunstmest net zo funest als snelle koolhydraten

    Het gevolg is dat planten die we ‘opporren’ met kunstmest, veel vrije suikers in hun ‘bloedbaan’ hebben en weinig mineralen en sporenelementen. Daardoor worden ze sneller ziek of door plagen geteisterd. Het ‘immuunsysteem’ van de plant is afhankelijk van een gezonde bodem, net zoals ons immuunsysteem vooral afhankelijk is van onze darmgezondheid. Snelle koolhydraten doen als het ware hetzelfde met ons microboom. Het gemiddelde westerse eetpatroon met snelle suikers en bewerkt voedsel lijkt een dramatisch diversiteitsverlies in onze darmbacteriën te veroorzaken. Zelfs één fastfoodmaaltijd kan al stress, ontstekingen en verlies van darmbacteriën tot gevolg hebben.

    Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor darmklachten?

    Bij te veel spanning heb je ontspanning nodig. De Recovery Cabin is de ideale manier om dan snel en efficiënt diepe ontspanning te bereiken. Wij hebben een speciaal programma ontwikkeld – Detox – dat meer gericht is om de onbalans in de darmflora te herstellen.

    Eerlijk gezegd, we zitten in een keten waar we moeilijk uit te lijken te kunnen komen. Wat kun je hieraan doen?. Allereerst preventief te werk gaan door regelmatig te vasten, intensief te sporten, je lichaam te detoxen op zijn tijd.

    Ook op emotioneel vlak kun je veel doen. Door je emoties de vrije loop te laten en te accepteren dat een confrontatie onderdeel is van het leven.

    Door meer vezelrijke voeding te nemen (groenten, fruit, havermout, peulvruchten, noten, zaden, volle granen) of juist gefermenteerde voedingsmiddelen (melkzuurproducten, yoghurt, kefir, natto, miso, pickles, zuurkool ), breng je een evenwichtigere darmflora op gang.

     

    Maak hier uw afspraak of neem contact op voor de mogelijkheden.