Help de Herfst!

Help de Herfst!

De Herfst komt er weer aan, de bomen laten hun bladeren vallen. De vraag is waarom gebeurt dit nu eigenlijk. Waarom laten de bomen hun bladeren vallen in de winter en staan ze er zo kaal bij. En wat heeft het met ons mensen te maken?

De reden om bladeren te laten vallen is de manier van de boom om zichzelf tegen uitdroging te beschermen.

Vochthuishouding

Een boom kiest ervoor om zijn bladeren te laten vallen om op die manier vocht vast te houden. Op de bladeren van een boom zitten namelijk zogenaamde huidmondjes. Deze huidmondjes doen het vocht sneller te laten verdampen via de bladeren. Wanneer de boom dus deze bladeren laat vallen kan er minder snel vocht verloren gaan die hij hard nodig heeft in de winter.

Het is namelijk voor een boom moeilijker om vocht te krijgen. Dit komt doordat zijn wortels minder goed werken, vanwege de lagere temperatuur en water kan uiteraard bevriezen de winter, waardoor het voor een boom ook moeilijker is om vocht te verkrijgen.

Hormonen van de boom

Er zijn twee plantenhormonen zeer belangrijk, welke ervoor zorgen dat er tussen het bladsteel en het takje een soort kurk laag ontstaat. Dit proces wordt geactiveerd wanneer de temperatuur daalt en  dagen korter ( onze biologische klok ) worden.

Dit zogenoemde kurklaagje is een blokkade tussen het blad ( omgeving ) en de steel, waardoor de transport van het voedsel niet meer mogelijk is. Hierdoor komt het blad uiteindelijk los en behoudt de tak en zijn boom het vocht en/of voedsel/ energie tegen het uitdrogen.

Van een warm naar koud seizoen

De warme temperatuur in de zomer maakt dat bijna iedereen meer ontspannen is en mensen vergroten hun ( sociale ) wereld en zoeken de vrijheid op door op vakantie te gaan. Dan begint de Herfst. Alles begint af te koelen en de planten ( bladeren ) en dieren ( vacht ) bereiden zich voor om het vocht, energie en warmte te clusteren. De warmte van de zomer en de naar buiten gerichte beweging slaat om, je keert je naar binnen en er ontstaat een proces van ordenen en loslaten. “De boom wordt teruggesnoeid “ in een gestructureerde vorm.

Herfst is het seizoen van de longen en dikke darm

De organen die bij de Herfst horen zijn de longen en dikke darm. De longen halen energie uit de lucht en verspreiden deze in het lichaam. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen (denk aan een wandeling door de frisse herfstlucht). De dikke darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt). Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen, loslaten van het niet meer bruikbare ( verleden ), binnenhalen van het zuivere en waardevolle ( de toekomst ) moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

Vindt je de Herfst een leuke periode?

Of anders gezegd hoe functioneren jouw longen en dikke darm? Hou je van pikant eten? Kun je makkelijk of moeizaam structuur aanbrengen? Ben je in alles een perfectionist of bij momenten? Hoe ga je met verdriet om? Praat je ( te) veel of ben je juist super gesloten? Hoe is de kleur van je stoelgang? Heb je snel last van obstipatie? Is er een gebrek aan zelfwaardering? Heb je een ijzeren discipline?

Eindeloze zelfkritiek is een vorm van ‘mentale verstopping’ waarbij zowel het loslaten van het onbruikbare als het opnemen van het waardevolle niet goed samenwerken. Elke kritische inslag heeft te maken met het beheersen van de wisselwerking tussen je onbewuste en je bewustzijn. Als dit proces tussen longen en dikke darm in de harmonie verloopt, kunnen we onze energie afgeven en ontvangen in een gelijkmatig, ongehaast tempo( innerlijke rust ).

De Herfst is de emotie “verdriet”

De Herfst dirigeert het ademhalingsstelsel ( longen, dikke darm ) naar een rustiger ritme, waardoor je energie bespaart, warmte vasthoud en je vochtregulatie aanpast. Is het moeilijk deze aanpassing te maken dan is er sprake van een disbalans in de emotie “verdriet”.

Als we overmand worden door verdriet, raken we uit balans. Verdriet, rouw en scheiding komen voort uit een ontwrichting van ons natuurlijke emotionele ritme. Als we rouwen om een verlies, ervaren we een verminderd vermogen om los te laten. We komen vast te zitten, houden vast aan iets dat we niet kunnen bezitten. Door de balans weer te herstellen. Kunnen we onze greep op het oude loslaten en ontvankelijk worden voor het nieuwe, zowel op het emotionele als op het lichamelijke vlak (via de longen en de dikke darm).  

Lichamelijke verstoringen door een Herfst Blokkade kunnen zijn:

  •       Hoofdpijn
  •       Bijholtes
  •       Allergie
  •       Hooikoorts
  •       Astma
  •       Hoesten
  •       Misselijkheid
  •       Duizeligheid
  •       Slijmvorming

In het gedrag zal het opvallen dat iemand snel kritisch of zelf negatief wordt, dit om de controle over de eigen emoties te behouden.

Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor jouw?

Heb je het vaak eerder koud dan warm, dat zou het goed kunnen dat bovengenoemde speelt. De Recovery Cabin zorgt er in dit geval voor dat de basistemperatuur van het lichaam stijgt met als resultaat dat het vastzittende slijm loskomt en dat de verbeterde micro doorbloeding in de diepere huidlagen weer gaat circuleren. Tevens zorgt de ioniserende werking dat de ademhaling na één behandeling al is verbeterd!

 Maak hier uw afspraak of neem contact op voor de mogelijkheden.