de menstruele cyclus

De menstruele cyclus is een ontgifting van het vrouwelijke lichaam

Hippocrates was van mening dat menstruatiebloed het product was van de verspilling van vrouwelijke lichaamsvloeistoffen. Deze theorie was ontwikkeld vanuit de opvatting dat de vrouw “gebrekkig” en “onvolmaakt” was omdat haar basale temperatuur zeer hoog was en het inwendige van het lichaam uiterst vochtig. Dit was volgens hem de reden waarom het lichaam dringend haar bloed moest uitscheiden.

Lichamelijke ongemakken tijdens je menstruatie

 • Je kunt je slecht concentreren.
 • Je slaapt minder goed. 
 • Je hebt last van stemmingswisselingen. 
 • Je eet rare combinaties en vindt dat normaal. 
 • Je hebt last van hoofdpijn.
 • Je hebt last van misselijkheid.
 • Je raakt plots aan de diarree.
 • Je vagina voelt oncomfortabel.
 • Je stem klinkt anders.  

Te snel een volgende cyclus

Als de periode tussen twee menstruaties kort is, heb je een teveel aan mannelijke energie. Dit geldt ook voor veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Is dit altijd het geval? Dan is er een disbalans tussen de linker- en rechterkant van je lichaam. Oorzaken van teveel aan mannelijke energie kunnen bijvoorbeeld zijn; medicijngebruik, toxische belasting, overmatig sporten of stress vanuit de omgeving. Tevens zijn er bepaalde eigenschappen, aangeleerd of niet, welke het teveel aan mannelijke energie in stand kan houden. Denk hierbij aan de controle freaks, de perfectionisten, vrouwen met een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, kortom eigenlijk alles met het thema “loslaten”.  

Als de periodes tussen twee menstruaties lang is, heb je geen genoeg mannelijke energie (doen) en heb je meer tijd nodig om leverenergie te verzamelen. ( je hebt wel het idee maar de uitvoer laat nog op zijn wachten)

Ik menstrueer niet

Niet menstrueren is weer een extreem aan mannelijk energie op de tegenpool van de lever, de milt. De milt staat voor vrouwelijke energie (idee/ creëren) en de lever voor mannelijk energie (actie/doen ). Denk hierbij aan sport- of top business vrouwen of meisjes met anorexia. Een functie van de lever is, de mannelijke energie te verzamelen in het bloed en af te voeren, dus een goede leverfunctie is van groot belang voor de menstruatie.  Werkt de lever minder goed zal de vrouw emotioneel minder stabiel zijn, meer frustratie uiten en niet tegen chaos kunnen.

Voordelen menstruatie zijn

 • Ongegeneerd huilen mag! Laat je even lekker gaan en huil mee met die ene film, je favoriete tv-programma of een mooi boek.
 • Je bent creatiever dan normaal en zult bepaalde dingen beter kunnen. Doordat je vrouwelijke hormoonspiegel lager is als je aan het menstrueren bent, is je ruimtelijk inzicht groter. Ineens krijg je nieuwe inzichten!
 • Er is meer begrip voor je mindere humeur. Je kunt alles op je menstruatie gooien en geloof mij, er is waarschijnlijk niemand die daar tegenin probeert te gaan.
 • Je kunt gewoon een hele reep chocolade achter elkaar opeten in je eentje. Niemand die je raar zal aankijken.

Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor je hormonen/ongesteldheid?

Het programma Detox wordt veel gebruikt door vrouwen met een verstoring van de menstruatie cyclus. Het slecht ontgiften van het lichaam zorgt voor een teveel aan toxische stoffen wat resulteert in een mindere doorbloeding van het lichaam. Hoe slechter de doorbloeding, hoe kouder het lichaam is, hoe moeizamer het menstruatie proces verloopt. 

De Recovery Cabin verwarmt het lichaam intens, hierdoor wordt de micro-doorbloeding en het overtollige vocht geactiveerd en zonder pijnlijke verkrampingen afgevoerd.

Er zijn zeer positieve ervaringen met de Recovery Cabin met betrekking tot de menstruatiecyclus, zwanger worden en het lichamelijk en mentaal herstel na een bevalling. 

De natuurlijke cyclus herstelt zich evenals het evenwicht tussen de mannelijke- en vrouwelijke energie. Er zijn meerdere vrouwen die maandelijks preventief in de Recovery Cabin gaan om de lichamelijke ongemakken te versnellen en te versoepelen. Recent vertelde een mevrouw, die midden in een ivf traject zit, dat er na een bezoek aan de Recovery Cabin niet één embryo maar ineens zeven embryo’s geproduceerd waren.

Wat vertelt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid?

 • Felrood, Een felrode kleur is de ‘normale’ kleur voor menstruatiebloed.
 • Bruin tot zwart, Is je menstruatiebloed donkerbruin tot zwartig, dan komen er overgebleven restjes baarmoederslijm en bloed mee naar buiten. Normaal in de eerste fase.
 • Waterige menstruatie, Wanneer je menstruatiebloed wittig en waterig oogt, kan dat een symptoom zijn van bloedarmoede, zeker als er de laatste maanden ook steeds minder bloed vloeit.
 • Roodkleurig en klonterig, Zie je grote klonten in je menstruatiebloed en is het roodkleurig? Dan kan je een te hoog oestrogeengehalte hebben, gecombineerd met een laag progesteronniveau.
 • Roze, Als je menstruatiebloed roze van kleur is, kan het zijn dat je oestrogeenniveau aan de lage kant is. Dit is zeker het geval als je al enige cycli ook minder bloedt dan normaal óf wanneer je een te fanatieke sporter bent.
 • Grijsrood of oranje, Is de kleur van je menstruatie grijsrood? Dat kan betekenen dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of infectie hebt.

Bron: prevention