Eten veroorzaakt een ontstekingsreactie

Ook eten zelf brengt een ontstekingsreactie op gang. Men veronderstelt dat voeding en voedingsstoffen door het lichaam als ‘vreemde’ stoffen beschouwd worden en dat ze daarom het immuunsysteem activeren. Bij slanke dieren meet men verhoogde inflammatie tijdens en vlak na het eten. Deze inflammatie verdwijnt weer zodra de voedingsstoffen afgebroken en verwerkt zijn. Bij dieren met overgewicht of obesitas en bij dieren die te veel eten, neemt men een veel sterkere ontstekingsreactie waar. Deze wordt na het eten ook niet meer zo efficiënt getemperd. Op lange termijn kan te veel eten dus tot chronische ontsteking leiden.

Veel eten moet wel genuanceerd worden. Het soort voedsel dat je eet is belangrijker. Een maaltijd rijk aan groenten, fruit en vezels geeft geen aanleiding tot ontsteking na de maaltijd. Een maaltijd rijk aan dierlijke eiwitten en vetten en geraffineerde koolhydraten met hetzelfde aantal calorieën doet dat wel.

Rauwe plantaardige voeding ( voeding met een gezond biologische polariteit * )  wordt wellicht minder of zelfs niet als lichaamsvreemd beschouwd, in tegenstelling tot geraffineerd, bewerkt en gekookt voedsel (voedsel dat niet in zijn oorspronkelijke, natuurlijke staat is, wordt niet door het lichaam herkend).

Vetweefsel & ontsteking

Mensen met overgewicht (te veel vet rond de taille) maken meer ontstekingsbevorderende stoffen aan en hebben doorgaans hogere CRP-waarden ( C-reactief proteïne (CRP) is een proteïne die in het bloed gemeten kan worden om na te gaan of er geen overmatige ontsteking (inflammatie) in je lichaam plaatsvindt ) dan slanke mensen.

Vetweefsel is een mengeling van vetcellen (adipocyten), voorlopers van vetcellen (pre-adipocyten), immuuncellen en bloedvaten. Wanneer de vetcellen groter worden en in aantal vermeerderen kan de bloedtoevoer ernaar verminderen, met als gevolg een gebrek aan zuurstof in de vetcellen. Zuurstofgebrek leidt tot beschadigd weefsel dat moet opgeruimd worden door immuuncellen, zoals macrofagen. Macrofagen maken op hun beurt weer ontstekingsfactoren aan om deze klus te klaren. 

Bij mensen met overgewicht of obesitas die afslanken – zowel door dieet en beweging als door operaties – ziet men de ontstekingsmarkers in het bloed aanzienlijk dalen.

Inflammatie temperen met voeding

Voedingsstoffen die ontstekingsremmend zijn, zijn essentieel in de preventie van chronische ontsteking en de daarmee gepaard gaande ziektebeelden. Vooral voedingsmiddelen die rijk zijn aan bioflavonoïden (stoffen die alleen in planten zitten) – rauwe voeding, groenten, fruit, kruiden, lookachtigen (knoflook, ui, bieslook), ananas, papaja en bessen – zijn ideale natuurlijke ontstekingsremmers.

Van stoffen zoals quercetine, resveratrol, curcumine, gember, boswellia serrata, vitamine D en omega-3 vetzuren is in verschillende onderzoeken aangetoond dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Een stofje met een bijzonder efficiënte anti-inflammatoire werking is bromelaïne, een enzym uit ananas.

Matige alcoholconsumptie, vooral van rode wijn, maar ook een matige hoeveelheid bier blijkt ontsteking te remmen. Te veel alcohol werkt ontsteking echter in de hand.

Ontstekingsremmende factoren

Vlees, vleesproducten, dierlijke vetten, geraffineerde gehydrogeneerde olie, gebakken en gefrituurde voeding, geraffineerde koolhydraten en suikers bevorderen ontsteking. Ook voedingsmiddelen waar je allergisch of gevoelig voor bent (tarwe, gluten, melk, pinda’s, zeevruchten) werken ontsteking in de hand.

Ontstekingsremmende factoren

 • groenten en fruit
 • ananas (bromelaïne), papaja 
 • kruiden, specerijen ( mariadistel, artisjok )
 • knoflook, ui, bieslook
 • gember, boswellia serrata
 • omega-3 vetzuren (vis, vlaszaad, algen, waterkers, walnoten)
 • teunisbloemolie, borago olie (GLA)
 • groene thee, EGCG
 • vitamine C, vitamine E, B-vitaminen, vitamine D
 • polyfenolen & flavonoïden, curcumine, quercetine, resveratrol, …
 • zink, magnesium, selenium
 • N-acetylcysteïne
 • L-carnitine
 • probiotica
 • matige alcoholconsumptie
 • beweging
 • stressvermindering, ontspanningstechnieken
 • sociaal netwerk, betrokkenheid

* De cellen van mensen, dieren en planten zowel als akkerland zijn natuurlijkerwijze rechts gepolariseerd. Omdat de mens op grote schaal links gepolariseerde plantenbeschermings- en insektenverdelgingsmiddelen en herbiciden gebruikt Is akkerland nog slechts zwak of zelfs niet meer rechts gepolariseerd en is de oogst bijgevolg links gepolariseerd.

Omdat de meeste kant en klaar voedingsproducten geproduceerd worden met behulp van machines die functioneren op wisselstroom, wordt de natuurlijke rechtspolarisering extra verminderd waardoor de koper geen product ontvangt met bio energie en zodoende geen versterking van de gezondheid mag verwachten.

Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor jou ?

Naast een aanpassing van je voedingspatroon is het programma Detox in de Recovery Cabin aan te raden. Maak hier uw afspraak of neem contact op voor de mogelijkheden.