Dehydratatie

Uitdroging vermindert o.a. de sportprestaties, vertraagt het metabolisme en is een hoofdoorzaak van vermoeidheid.

Bij heel veel mensen is het dorstmechanisme ontregeld. Ze hebben geen dorst, ook al zijn ze uitgedroogd. Vooral oude mensen verliezen hun dorstgevoel en drinken vaak te weinig. Naar schatting 75% van de westerse bevolking is chronisch gehydrateerd of uitgedroogd.

Toxiciteit crisis door uitdroging

Dehydratatie leidt volgens deskundigen tot een toxiciteitscrisis: toxische stoffen worden onvoldoende afgevoerd en stapelen zich op in het lichaam. Door de opstapeling van toxische stoffen die niet meer afgevoerd kunnen worden, hoopt ook het water zich op rond de cellen in een poging om de giftige omgeving te “verdunnen”. Dat zorgt ervoor dat water wordt vastgehouden (oedeem) in de handen, armen, benen, voeten en het gezicht.

Bij een gebrek aan water houden de nieren water vast en verminderen ze de aanmaak van urine. Daardoor worden de toxische stoffen weer opgenomen in plaats van afgevoerd, wat de toxiciteitscrisis nog verergert.

Enkele gevolgen van chronische dehydratatie

 • Constipatie: bij chronische uitdroging onttrekt de dikke darm te veel water aan de stoelgang om het watertekort in het lichaam te compenseren.
 • Hoge bloeddruk / lage bloeddruk: bij gebrek aan water is het bloedvolume onvoldoende om alle slagaders, aders en capillairen te vullen.
 • Ademhalingsproblemen: de slijmvliezen van het ademhalingsstelsel moeten vochtig zijn om ons te beschermen tegen ingeademde toxische stoffen of allergenen. De slijmvliezen worden door een gebrek aan water te dik, wat voor ademhalingsproblemen zorgt, zoals een verstopte neus.
 • Allergie: dehydratatie stimuleert de aanmaak van histamine om het weinige aanwezige water te herverdelen daardoor worden ook alle mechanismen geactiveerd die bij allergie in werking treden.
 • Verzuring: door het verlies van enzymatische activiteit stapelen zure tussenproducten (metabolieten) zich op en ontstaat verzuring.
 • Eczeem en huidirritatie: wanneer er onvoldoende water in het lichaam aanwezig is, wordt het zweet niet genoeg verdund en kunnen de toxische stoffen die erin aanwezig zijn de huid irriteren.
 • Reuma en gewrichtsklachten: onvoldoende water zorgt voor een opstapeling van toxische stoffen in de gewrichten. Water dient ook als schokdemper en smeermiddel voor de gewrichten.
 • Vroegtijdige veroudering: opstapeling van toxische stoffen in de lichaamsweefsels ligt aan de basis van alle mogelijke degeneratieziekten.
 • Huidveroudering: een onvoldoende gehydrateerde huid verliest haar elasticiteit, wordt dunner en vertoont sneller rimpels.
Wat is BBRS, Basis Bio Regulatie Systeem

Waarom is het dorstmechanisme verstoord?

Eten en drinken; eten is een vaste vorm en drinken is een vloeibare vorm. Wat vloeibaar is stroomt overal naar toe en daar heb je geen controle over, een vaste vorm is traag en is beheersbaar. Een zeer spontaan persoon of een kind communiceert direct vanuit het gevoel, het zogenaamde “go with the flow” het stroomt en het dorstmechanisme blijft in zijn natuurlijke ritme. Is het eetmechanisme belangrijker geworden dan het dorstmechanisme zijn we onszelf aan het afsluiten en gaan we communiceren vanuit overtuigingen, vasthouden aan regels waardoor we behoefte krijgen aan meer vaste voeding.

Vanuit de chakra psychologie bekeken is de wisselwerking tussen het keelchakra en de zonnevlecht verstoord geraakt. Eigenlijk heb je moeite om je grenzen aan te geven omdat het vertrouwen beschadigd is. Je gaat communiceren met vertraging of je verpakt de boodschap wat ervoor zorgt dat er nooit duidelijkheid ontstaat. Het is niet uitgesproken waardoor het keelchakra uit harmonie blijft en de zonnevlecht (ons spijsverteringssysteem) om meer energie, eten blijft vragen. Dit probleem leidt vaak tot schildklier ritmeverstoringen, bijvoorbeeld gewichtsschommelingen.

  Chronische uitdroging en een tekort aan mineraalzouten

  De meeste ziekten ontstaan door chronische uitdroging en een tekort aan mineraalzouten. Water en zout moeten dagelijks – voor het behoud van alle lichaamsfuncties – aangevuld worden. Ons lichaam heeft mineralen / zout nodig. Als je er even bij stil staat, is het eigenlijk best logisch dat we zout nodig hebben. Een baby ligt al in de baarmoeder in een zout badje. Ons hersenvocht bestaat voor een groot deel uit zout, ons bloed smaakt zout, evenals ons zweet en onze tranen. Mineralen zijn tevens nodig als geleiders van de elektrische zenuwimpulsen, een tekort leidt tot een slechtere communicatie van de informatie tussen alle zenuwen (hersenen zijn zenuwen). 

  Twee aspecten maken mineralen essentieel. Zout beschermt en reinigt ons. Zo helpen de mineralen in zout de organen om de zuurbase verhouding in het lichaam optimaal te houden. Dit door de zuren uit te scheiden. En dat is van groot belang voor ons lichaam, omdat verzuring vrijwel altijd ten grondslag ligt aan verzwakking van ons systeem.

  Mineralen en vitamines

  Met alleen vitamines kom je er niet. Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. Mineralen zijn de bouwstoffen van het leven en onmisbaar voor een gezond lichaam. Mineralen zijn de geleiders ”sleutels” welke tevens nodig zijn om vitamines goed op te nemen.

  Vanuit dat oogpunt beschouwd is het dan ook zinvol om, naast het drinken van vitaal water en het aanvullen van je vitamines ook je mineralen aan te vullen in vloeibare vorm. Deze vloeibare vorm is de vorm die je bloed herkent, vooral als je beseft dat het enige verschil tussen de samenstelling van zoutmineralen in bloed en die in zeewater is, dat bloed een ijzeren kern heeft en zeewater een natriumkern.

  Advies neem ‘s morgens op nuchtere maag een glaasje “Sol” en bij inslaapproblemen kun je het voor het slapen een glaasje nemen zodat de mineralen, de electrische geladen  hersengolven sneller kunnen begeleiden tot ontlading.

  Wat kan de Recovery Cabin betekenen voor je verstoorde eet- en dorstmechanisme? 

  Er zijn diverse programma’s welke een aanvulling kunnen zijn voor deze problematiek. Grotendeels heeft het te maken met een disbalans in de linker- en rechterkant  van het lichaam.

  De Recovery Cabin corrigeert de evenwichtsverstoring en zorgt voor – met o.a. de FAR infrarood straling – dat er een andere vochtspiegel ontstaat. Verder word er op celniveau door de ioniserende werking de verhouding zuurstof / kooldioxide aangepast waardoor de afvalstoffen en zodoende de zuurbase verhouding kan verbeteren. 

  Maak hier uw afspraak of neem contact op voor de mogelijkheden.